OPETUKSEN JA OSAAMISEN KEHITTÄMINEN
EDUCATIONAL DEVELOPMENT EXCELLENCE
Topik

Uutiskirjearkisto > Uutiskirje 2/2014

Sosiaalinen media innostaa opettajia

TOPIKin monipuolisessa koulutustarjonnassa on kevään 2014 aikana ollut kaksi sosiaalisen median opetuskäyttöön keskittynyttä verkkokurssia, Yhteisöllinen verkon käyttö vapaan sivistystyön toimijoille ja Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa yleissivistävän opetushenkilöstölle. Molemmat koulutukset ovat nopeasti vaikuttaneet suoraan opetuskäytäntöihin oppilaitoksissa ja saaneet aikaan valtavaa innostusta sosiaalisen median opetuskäytössä.

Koulutusten oppimistehtävien kautta osallistujat ovat huomanneet, miten helppoa ja palkitsevaa uusien palvelujen ja välineiden käyttöönotto opetuksessa on. Kun kerran astuu kynnyksen yli, loppu sujuu vaivattomasti ja nälkä kasvaa syödessä. Käytämme sosiaalista mediaa välineenä useissa koulutuksissamme ja tiedotuksessamme, joten vinkkejä voi tarttua mukaan esimerkiksi syksyllä 2014 järjestettävästä koulutuksesta Tvt osaksi opettamista ja oppimista, vaikka kurssin sisältö ei aivan suoranaisesti liittyisikään someen.

Kaikkea ei opettajan tarvitse hallita. Some-maisema muuttuu jatkuvasti. Muutamaan palveluun perehtyminen kuitenkin auttaa ottamaan myös jatkossa uusia välineitä käyttöön ja seuraamaan niiden kehitystä, ja some-seikkailut auttavat ymmärtämään lasten ja nuorten maailmaa. Koulutuksissa välittömästi opetuksen suosikeiksi nousseita palveluita ovat muun muassa Kahoot, Socrative, ScoopIt, Todaysmeet ja Googlen työkalut (GoogleDrive ja Hangout). Tutustu Sinäkin!

Opettajien innostusta voi tarkastella lisää vaikka Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa -kurssiblogista: http://someope2014.wordpress.com/

Katso myös esimerkki mainiosta digitarinasta Yhteisöllinen verkon käyttö -kurssilta:
http://www.youtube.com/watch?v=KG6q3fHmr94&feature=youtu.be

”Olen kouluttautunut paljon työurani aikana ja joskus olen joutunut ihan miettimään koulutuksestani saamaa
hyötyä työni kannalta. Tässä ei tarvitse miettiä, tämä oli suorapisto käytännön kouluun. Olen jo siirtänyt
oppimaani käytännön tasolle kouluun ja sain kollegatkin innostumaan :)”
(
Osallistujapalaute koulutuksessa Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa)

”Näiden kurssien paras puoli on se, että tulee kokeiltua juttuja, joita ei yksin saisi aikaan kokeilla. Aina jää jotain taskuun ja uusia ideoita opetuksen kehittämiseen.”
(Osallistujapalaute koulutuksessa Yhteisöllinen verkon käyttö)

Tarja Tervola ja Paula Airaksinen

TOPIK Facebookissa: http://www.facebook.com/oytopikTäydentävien opintojen keskus
TOPIK Facebook
Opettajien täydennyskoulutus
Oulun yliopisto

EDE

Oulun yliopisto